Stort utvalg frø, blomsterløk og stauder
Høy kvalitet
Fri frakt over 1500,-
Til kassen
Totalt: 0
Meny

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,-
Stort utvalg frø, blomsterløk og stauder | Høy kvalitet | Fri frakt over 1500,-

Hvordan dyrke grønnsaker fra frø

De fleste grønnsksfrø kan direktesås, men det blir tidligere innhøsting hvis man først forkultiverer frøene før spirene plantes videre ut i hagen etter siste frostnatt. Enkelte frø er imidlertid også såpass små og vanskelige å håndtere at det er en fordel å direkteså dem, det gjelder f.eks. for gulrot som har bittesmå frø. Noen grønnsaksorter har også en såpass kort utviklingstid at det er like greit å direkteså frøene. Det gjelder for eksempel for flere typer salat, men også reddiker som er innhøstingsklare få uker etter frøsåing. Reddiken er derfor en grønnsak det er gøy å dyrke for litt utålmodige barn.

Grønnsaksfrø sås i såjord. Såjorden er mindre næringsrik en annen jord da sterk gjødsel kan skade frøene i startfasen. Vann gjerne jorden før du sår så ikke frøene seiler rundt like etter såing. Bittesmå frø er lysspirende og skal kun presses lett ned mot jordoverflaten og ikke dekkes til med jord i det hele tatt. Jo større frøet er, desto mer jord, sand, vermiculite, som er mindre korn som er perfekt til å dekke over frø når vi sår, bør frøet få over seg. Det skal imidlertid ytterst sjelden være et tykt lag med jord over frø. Da kan spiringen utebli. Det er viktig å holde det sådde fuktig til spirene dukker opp, det varierer litt etter hvilken sort frø man dyrker og kan ta alt fra noen få dager til flere uker. Å dekke potter eller såkasse med plastfilm med små luftehull i er en måte å sørge for jevn fuktighet til spiringen kommer i gang. En temperatur på mellom 18-22 grader er en generell og fin spiretemperatur. Når spirene viser seg og du har priklet dem om, kan de godt få det et par-tre grader kjøligere til de plantes videre ut i hagen så snart frostfaren er over der du bor. Det er vanligvis i slutten av mai i Sør-Norge og i midten av juni lenger nord. Jo mer robuste spirene er når de settes ut, desto mer motstandsdyktige blir de både mot kjølige temperaturer og skadedyrangrep, f.eks. av snegler.

Frø til grønnsaker finner du her >