Hvordan dyrke sommerblomster fra frø
Slik dyrker du sommerblomster fra frø: Frøene sås i såjord. Såjorden er mindre næringsrik en annen jord da sterk gjødsel kan skade frøene i startfasen. Vann gjerne jorden før du sår så ikke frøene seiler rundt like etter såing. Bittesmå frø er lysspirende og skal kun presses lett ned mot jordoverflaten og ikke dekkes til med jord i det hele tatt. Jo større frøet er, desto mer jord, sand, vermiculite, som er mindre korn som er perfekt til å dekke over frø når vi sår, bør frøet få over seg. Det skal imidlertid ytterst sjelden være et tykt lag med jord over frø. Da kan spiringen utebli.
Det er viktig å holde det sådde fuktig til spirene dukker opp, det varierer litt etter hvilken sort frø man dyrker og kan ta alt fra noen få dager til flere uker. Å dekke potter eller såkasse med plastfilm med små luftehull i er en måte å sørge for jevn fuktighet til spiringen kommer i gang. En temperatur på mellom 18-22 grader er en generell og fin spiretemperatur. Når spirene viser seg og du har priklet dem om, kan de godt få det et par-tre grader kjøligere til de plantes videre ut i hagen så snart frostfaren er over der du bor. Det er vanligvis i slutten av mai i Sør-Norge og i midten av juni lenger nord. Jo mer robuste spirene er når de settes ut, desto mer motstandsdyktige blir de både mot kjølige temperaturer og skadedyrangrep, f.eks. av snegler.
Sommerblomster er blomster som blomstrer samme år som de blir sådd. Det vil si at de sås og dyrkes frem om våren, blomstrer om sommeren og dør i løpet av høsten. De fleste sommerblomster vil ikke overvintre i Norge.
Enkelte mer varmekjære sorter av de såkalte sommerblomstene har lang utviklingstid i vårt kjølige klima og kan med fordel forkultiveres. Spirer fra frø som krever ekstra lang forkultivering kan også trenge en form for plantelys i de månedene hvor tilgangen på dagslys er liten. Mindre varmekjære sorter trenger ofte ikke forkultivering, iallfall ikke i landets sørlige deler, og kan dermed direktesås på stedet de skal vokse så snart frostfaren er over. Uansett vil forkultivering av de fleste blomsterfrø gi tidligere blomstring enn når frøene blir direktesådd. Noen frø og spirer er imidlertid så tandre å håndtere at det er best å direkteså, spesielt hvis de også har kort utviklingstid. Dette gjelder for eksempel for de fleste ettårige valmuer. Husk at tandre frøspirer ikke bør utsettes for direkte sollys da dette kan svi spirene og få jorden til å tørke ut for fort. La spirene gradvis få venne seg til det kraftige sollyset!