Tilrettelegg for en bie- og humlevennlig hage
Det blir stadig færre pollinerende insekter. Det kan vi hagefolk prøve å gjøre noe med, for eksempel ved å plante vekster som bier, humler og sommerfugler liker. Å så tre-fire poser frø med insektvennlige blomster eller velge en engblomstblanding, er en god start. Mange tidligblomstrende løkvekster er også populære hos biene og humlene.
«Hvis biene forsvinner fra jordas overflate, vil menneskene ha fire år igjen å leve», hevdet fysikeren Albert Einstein. Det er imidlertid ikke alle planter som er avhengige av bier, humler og andre insekter til den viktige pollineringen. Andre forhold, som f.eks. vind, spiller også inn. Rundt en tredjedel av de plantebaserte matvarene vi putter i oss, trenger imidlertid flyvende bistand av biene og humlene som regnes som en egen slekt blant biene. Skulle biene forsvinne, måtte vi pollinere disse vekstene selv: En tidkrevende og kostbar for ikke å si så godt som umulig jobb!
I USA og i mange europeiske land, er bie- og insektdøden markant. I Norge har vi ingen fullgod oversikt enda. Insektforskere har imidlertid registrert en betydelig insektdød også her til lands selv om den enda ikke ser ut til å være like omfattende som i en rekke andre land vi gjerne sammenligner oss med. Årsakene til insektdøden er sammensatt: Et effektivt og ensidig landbruk, såkalt monokultur, på bekostning av småbruk kombinert med at stadig mer vill natur blir omgjort til dyrket mark, men også at gammelt kulturlandskap med f.eks. blomsterenger gror igjen, anses som hovedforklaringene. Dessuten er det liten tvil om at mange insekter reagerer negativt på plantegifter som brukes. Et økologisk landbruk og hagebruk uten giftige kjemikalier er definitivt å foretrekke hvis man er bie eller humle.
Se vårt utvalg av bievennlige løkvekster her >
Enkelte arter bier og humler er spesialisert på ytterst få planter. Forsvinner disse plantene fra naturen, vil insektene som livnærer seg av disse spesifikke vekstene, også forsvinne. Den norske lushatthumlen er et typisk eksempel. Lushatthumlen er med sin ekstremt lange tunge ekspert på å sanke nektar fra tyrihjelm, en plante som også kalles lushatt mange steder i landet, derav navnet på humlen. Utbredelsen av lushatthumlen er ergo synonymt med utbredelsen av tyrihjelm. Forsvinner denne planten fra et område, vil humlen etter kort tid forsvinne fra det samme området.
For å tilby noe til flest mulig pollinerende insekter, er det derfor viktig å dyrke et bredt spekter blomstrende planter slik at flest mulig pollinerere kan finne noe de liker. Se for deg en blomstereng eller grøftekant: Der finnes det ikke bare en, men gjerne flere titalls blomstrende vekster. Slik bør det være i hagene våre også. Mangfold og ikke enfold: Vil du ha en hage som sørger for mat til viktige pollinerende insekter, er det viktig å dyrke en bredde av planter.

Vinterblom, Eranthis, er en av de aller første blomstene til å springe ut om våren. Det setter nok nyvåkne humler og bier stor pris på.
Det har blitt stadig mer populært å etablere blomsterenger i hagene våre. Bier, humler og andre pollinerere bør finne noe å spise fra tidlig vår til sen høst: I en blomstereng finnes det nettopp ulike blomsterfrø som gjerne springer ut i flor på ulike tider av sesongen. Botanisk Verden selger ferdige blomsterengblandinger spesielt utviklet for å tiltrekke seg bier, humler og sommerfugler, men du kan også lage din egen miks ved å blande ulike favorittfrø som du sår i samme bed eller på samme område. Tidligblomstrende løkvekster, som for eksempel krokus, snøklokker og gjerne botaniske tulipaner, sørger også for viktig næring tidlig om våren når mange insekter er nyvåkne etter vinterdvalen og må få i seg viktig næring før de skal etablere sitt bo. Dyrk derfor gjerne også løkvekster som springer ut før frøene i blomsterengen blomstrer.
I motsetning til mange tradisjonelle hagevekster som trives i næringsrik jord, vil tradisjonelle engblomstfrø gjerne vokse i mer mager og næringsfattig jord. Stedet bør også ligge solrikt til, og jordsmonnet bør være veldrenert. Husk imidlertid å vanne godt frem til blomsterengen har etablert seg. Engen bør slås hver sensommer og «gresset» bør ligge å drysse av seg i et par uker før det fjernes. Dette sørger for at nye frø faller ned på bakken; frø som spirer neste sesong. For tidligblomstrende løkvekster er det solrikt og veldrenert jord som gjelder, bortsett fra snøklokkene som foretrekker lett fuktig, men drenert jord.
En insektvennlig hage er egentlig en vinn-vinn historie. Jo flere pollinerere som besøker hagen din, desto flere bær og frukter vil du få. På sikt kan du takke den nyetablerte blomsterengen for de ekstra glassene med solbærsyltetøy og de ekstra flaskene med eplemost når høsten kommer. Eller for å si det på en annen måte: En frodig og gjestfri hage som byr summende gjester på mye variert å spise, vil på sikt sørge for mer mat på ditt eget frokost- og middagsbord!

Alltid stas å se sommerfugler i hagen. Her neslesommerfugl som overvintrer.
SOMMERBLOMSTER SOM BIER OG HUMLER SETTER EKSTRA STOR PRIS PÅ:
Agurkurt, blomkarse, kaliforniavalmue, kjempeverbena, kornvalmue, kornblomst. Lavendel, løvemunn, Nigella, prydtobakk, pyntekorg, revebjelle, ringblomst, solsikke, tagetes, med mange flere.
LØKVEKSTER SOM BLOMSTRER TIDLIG VÅR OG SOM BIER OG HUMLER SETTER EKSTRA STOR PRIS PÅ:
De fleste botaniske sorter, dvs. villsorter, er populære hos pollinerende insekter. Botaniske sorter av krokus, men også storblomstrende krokus, botaniske sorter av tulipaner, snøklokker og vinterblom er ettertraktet.
Se vårt utvalg av bievennlige løkvekster her >
Få tips til flere insektvennlige planter på blomstermeny.no